Könsherpes och information

Det finns som bekant flera olika könssjukdomar. En av de vanligaste är könsherpes som orsakas av ett virus. Det allra bästa sättet att undvika att bli smittad är att alltid ha sex med kondom. Även om din partner säger att denne inte har haft herpes innan så kan man inte vara säker, då det är relativt vanligt att man inte ens vet om man blivit smittad. Många får aldrig några symtom alls.

Test för herpes
Om du misstänker att du kan vara smittad av könsherpes kan det bästa sättet vara att ta ett test för säkerhets skull. Test kan du beställa hos bland annat http://klamydiatest.net/alla-tester/herpespaket/ och få ett snabbt resultat.

Symtom som kan göra att du misstänker herpes är klåda, svullnad, smärta vid beröring, smärta när du kissar, utslag och till och med sår. Man kan även känna smärta vid analen, under pungen och andra ställen, både hos män och kvinnor.

Hur leva med herpes
Det går bra att leva med herpes. Har man väl fått viruset finns det kvar i kroppen resten av livet. Däremot innebär inte det att man kommer ha problem hela tiden. Det kan gå år emellan utbrotten och de behöver heller inte vara speciellt besvärliga. Undvik att ha sex när du har utslag eftersom det är då viruset smittar som mest och man vill inte gärna sprida smittan till sin partner.